Scripta, 5 (2015): Itàlia i la Corona d’Aragó: del temps dels Borja als nostres dies.
Scripta. Revista internacional de literatura i cultura medieval i moderna, publicació en línia de la Universitat de València, dedica el monogràfic del seu número 5 al tema “Itàlia i la Corona d’Aragó: del temps dels Borja als nostres dies”, amb l’objectiu d’oferir “noves aportacions per aprofundir en alguns aspectes de la cultura i la literatura catalana que interessen a Itàlia”.
La matèria borgiana és tractada en l’article de Joan Emili Roig Matoses (doctorand de la Universitat de València): “Itàlia i la configuració de la llegenda negra borgiana”. A partir de testimonis diplomàtics i cronístics dels segles XV-XVI, revisa en clau apologètica dos episodis inicials de la llegenda negra creada al voltant de Roderic de Borja / Alexandre VI: la conducta escandalosa del jove cardenal en una festa, que li va merèixer una famosa recriminació per carta de Pius II el 1460, i l’acusació de simonia en l’accés al pontificat el 1492.
Fora del monogràfic, també aporta informació borgiana d’interès l’article de José Vicente Boscà Codina i María Luz Mandingorra Llavata a la secció “Miscel·lània”: “Hallazgo de una bula incunable desconocida en la Catedral de Valencia. Contribución a la imprenta de Antonio Téllez (Toledo, 1495)”. Es tracta del detallat estudi d’un incunable en català desconegut fins ara, localitzat a l’Arxiu capitular de València: una butlla d’indulgències de la santa croada, impresa el 1495, que se suma a les ja conegudes d’Alexandre VI. L’exemplar ara localitzat havia pertangut a un familiar i comensal d’aquest quan era arquebisbe de València (1489), el canonge valencià Lluís de Perellós (m. 1530), que ha afegit el seu nom i la data (5 de juliol de 1495) als espais que aquests impresos reserven per a les dades del beneficiari de la indulgència. Inclou facsímil del document.